Csontritkulásról a médiában

2009. december 1.

Csontritkulás  - a néma járvány

Magyarországon az elmúlt két év során felére csökkent a csontritkulással kezelt betegek száma. Mivel e betegség magától nem múlik, sőt súlyosbodik, ezért a súlyos csonttörések számának növekedése várható. Pedig ezt megelőzni egyszerűbb, olcsóbb, és az érintett életkilátásainak szempontjából is sokkal kedvezőbb lenne. Többek között erről is szó esik a Budapesten tartott 3. Közép- és Kelet-európai Oszteoporózis Találkozón.

Forrás: EuroASTRA

2009. december 1.

Előre kellene lépni

Magyarországon az elmúlt két év során felére csökkent a csontritkulással kezelt betegek száma. Mivel e betegség magától nem múlik, sőt súlyosbodik, ezért a súlyos csonttörések számának növekedése várható.

Forrás: metropol.hu

2009. október 28.

Csontritkulás
?a rizikótényezők

?.   A nők nagyobb kockázatnak kitettek, különösen a változókorban, a menopauza után 5-7 évvel csonttömegüket gyorsabban veszítik el. A menopauza előtti méheltávolítás is növelheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Forrás: egészségKalauz  Irány az egészség!

2009. október 20.

Fontos jelzést kaptunk

Elnyerte a Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány (IOF) és az Amgen gyógyszergyártó cég közös díját az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete. Az elismerést a betegszervezetek Pekingben tartott nemzetközi találkozóján vehettük át

Forrás : metropol.hu

Betegegyesület nemzetközi kitüntetése

Az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete (OBME), a betegszervezetek Pekingben tartott nemzetközi találkozóján (2009. szeptember 22.-25.) elnyerte a Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány (IOF) és az Amgen gyógyszergyártó cég közös díját. Az elismerő oklevél és a kitüntetéssel járó 10 ezer dollár az OBME azon pályamunkájának szólt, amely a betegtájékoztatásnak egy újszerű - játékosan tanító, felvilágosító - formáját kívánja megvalósítani, mondta el az MTI-nek Zalatnai Klára, az OBME elnöke.

A világon 200 millióra tehető a csontritkulásban szenvedők száma. A 60-70 évesek korcsoportjának mintegy harmada érintett (főként a nők), míg a 80 felettiek kétharmadát sújtja ez a ?néma járvány?. A kór veszélye abban is rejlik, hogy sokáig nem jár tünetekkel. Előrehaladottabb állapotban viszont már egy rossz mozdulatnak, jelentéktelennek látszó esésnek is az lehet a következménye, hogy eltörik a csont ? elsősorban is a csigolya, a csukló, illetve a csípő tájékán.

Hazánkban a népesség csaknem tíz százalékát érinti a csontritkulás (a mintegy 900 ezer ember kétharmada nő, egyharmada férfi). Számlájára évenként csaknem százezer törés írható, aminek sürgősségi ellátása megközelíti a 16 milliárd forintos költséget. Csaknem ehhez foghatóan nagy összeget emészt fel a törést követő első évben a betegeknek nyújtott ellátás. A legsúlyosabbak a csípőtáji törések (évi 14 ezer), ugyanis ilyenkor - az esetek húsz százalékában - egy éven belül halált okozó szövődmény alakul ki. A túlélők közül pedig csak minden ötödik beteg nyeri vissza önellátó képességét. Minderre tekintettel különös jelentőségű lehet az a felvilágosító program, amelynek megvalósításához most a betegszervezetek világtalálkozóján, Pekingben, jelentős támogatást kapott a hazai betegegyesület.

(fabet)

2009. október 20.

Október 20: a csontritkulás világnapja

A csontritkulás (osteoporosis) világnapját 1999 óta tartják október 20-án az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO indítványára; Magyarországon 1996-ban rendezték meg először. A WHO a 2000?2010 közötti időszakot a csont és ízület évtizedévé nyilvánította.

Forrás: Medical Tribune

2009. október 20.

Fenyeget a néma járvány

A veszélyeztetettek magas és egyre növekvő száma, a bekövetkezett törések nyomán kialakuló mozgáskorlátozottság, majd az akár az életet is fenyegető súlyos szövődmények jelentős népegészségügyi problémává teszik a csontritkulást szerte a világon.

Forrás: metropol.hu

2009. október  20.

Sok lány félti az édesanyját

A csontritkulással kapcsolatos nyílt párbeszéd ösztönözése a célja a 2008-ban a Csontritkulás Világnapján elindult Kortalan Nők kampánynak, melynek támogatója a James Bond-filmek népszerű sztárja, Ursula Andress.

Forrás: metropol.hu

2009. július.3.

Új hatóanyag a csontvesztés kezelésére

Szinte forradalmasította a kutatóknak a csontok biológiai folyamatairól alkotott képét az 1990-es évek közepén, hogy véletlenül ? egy genetikai gyógyszerkutatási program ?melléktermékeként? ? meghatároztak egy fehérjét. Annak a fehérjepárosnak az egyikét, amelyek aránya meghatározza, hogy az építés vagy a bontás dominál-e a csontanyagcserében. Mindkét fehérje termelődését különböző hormonok befolyásolják serkentő vagy gátló módon. A női hormonok például a csontbontás ellen hatnak. Ám az ösztrogénszint csökkenésével az arány a fehérjepár bontást serkentő tagja (RANKL) irányában tolódik el ? ez magyarázza, hogy menopauzában megnő a csontritkulás kockázata. Mindebből adódott a következtetés, hogy a RANKL fehérje ellen ható molekula új gyógyszer alapja lehet. A kutatók létrehozták az antitestet, amely a szervezetben megköti a RANKL-t. Így született meg egy ? félévenként egyszer beadandó ? injekció, amely már a humán vizsgálatokban is bizonyította, hogy képes csökkenteni a csontbontást, s így a törési kockázatot.

Forrás: Medicalonline/gyógyítás

2008. november 10.

Osteoporosis Világnap 2008

?Magyarországon mintegy 900.000 csontritkulásos beteg él. A betegség számlájára évi 50.000 tőrés írható, és ebben a számban még nem szerepelnek a sokszor nehezen diagnosztizálható csigolyatörések.? Ezen mondatokkal kezdődik az a gyógytornászok által összeállított gyakorlatokat tartalmazó kiadvány, amelyet az Osteoporosis Világnap hévízi rendezvényén résztvevő több száz vendégnek osztottak ki a Hévízgyógyfürdő Kht. munkatársai.

Forrás: Zalamedia online

2008.10.22.

Csontritkulás: fájdalmatlan, de halálos lehet

Nem fáj. A csontok ritkulása tünetmentes folyamat, és sokszor csak akkor ad hírt magáról a betegség, ha bekövetkezik egy csonttörés. Évente legalább 100 ezer alkalommal áll a törések hátterében az oszteoporózis, az a kór, amely a lakosság 9-10 százalékát érinti. Közülük 300 ezren ?tétlenül? várják egy újabb törés bekövetkeztét: ők azok, akiknek feltétlenül szüksége lenne arra, hogy kezeljék a betegségüket.

Forrás:  medizona.hu

2008. április 15.

Egyre műveltebben megyünk orvoshoz

Az egészségügyi ellátást igénybe vevő egyén betegséggel kapcsolatos tájékozottsága, a hiteles orvosi információkhoz való hozzájutásának kérdése szerepelt legfőbb témaként a Betegek Európai Fóruma (European Patients’ Forum - EPF) legutóbbi rendezvényén Brüsszelben

2008. február 05.

Jól állunk a csontritkulás megelőzésében!

Nagy sikerrel zárult a floridai Miamiban a nemzetközi csontritkulásos betegek világkonferenciája. Hatvan ország kétszáz küldöttje képviselte sorstársait, alátámasztva ezzel a csontritkulás elleni  küzdelem globalitását. Magyarországon jelenleg harminc oszteoporózis betegklub működik, a tagok összlétszáma kb. kétezer. Egyes becslések szerit hazánk lakosságának tíz százaléka szenved csontritkulásban. A felfedezett és kezelt betegek száma azonban csak nyolcvan-százezer közötti.

Forrás: Duna TV

200….

A csontritkulás Világnapja a Dunán

A csontritkulás világnapját 1998 óta rendezik meg Magyarországon, ami az eseményt szervező Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesületét dicséri, hiszen az ötlet nemzetközi szinten is csupán két évvel korábban fogalmazódott meg. Az idei rendezvényt az Európa hajón tartották: szakértők beszélgettek a kerekasztalnál, felcsúti asszonyok tornáztak a terem közepén, mesterszakács vágta össze a csontbarát salátát, és Endrei Judit, az ,,Egészséges Csontok Nagykövete” beszélt a csontbarát receptekről.

2006. október 31.

A Csontritkulás Világnapja a Dunán

A csontritkulás világnapját 1998 óta rendezik meg Magyarországon, ami az eseményt szervező Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesületét dicséri, hiszen az ötlet nemzetközi szinten is csupán két évvel korábban fogalmazódott meg. Az idei rendezvényt az Európa hajón tartották: szakértők beszélgettek a kerekasztalnál, felcsúti asszonyok tornáztak a terem közepén, mesterszakács vágta össze a csontbarát salátát, és Endrei Judit, az “Egészséges Csontok Nagykövete” beszélt a csontbarát receptekről.

2006. május 24.

Civilek a pályán

Május 24-én kezdődött Balatonfüreden a VII. Magyar Osteológiai Kongresszus. A csont-anyagcsere betegségekkel foglalkozó szakemberek tudományos találkozóján a hagyományoknak megfelelően, a kongresszus első napján megrendezett Osteoporosis Civil Fórumon vendégül látták a csontritkulásban érintetteket is, az Oszteoporózis Betegek Magyarországi Egyesületének szervezésében az ország különböző helyeiről érkezett mintegy kétszáz érdeklődőt, nagyrészt csontritkulásos beteget.

A reumatológia, a radiológia, a nőgyógyászat, az ortopédia, az egészségnevelés szakemberei folytattak nyilvános eszmecserét a civil hallgatóság előtt, és nagy meggyőző erővel sulykolták a főként nyugdíjas korú, és többségében női résztvevőkbe a tudnivalókat és megszívlelendőket.

Mi a lényeg? A lényeg tulajdonképpen pofonegyszerű. Egészségesen kell élni, sokat és rendszeresen kell mozogni, tudatosan kell megválasztani, hogy mit eszünk, és a hiányok, mint a kalcium, a D-vitamin pótlásáról kell gondoskodni. Ideális esetben mindezt már gyerekkorban kell kezdeni, akkor a genetikai adottságainknak megfelelő legoptimálisabb állapotot érhetjük el, de soha nem késő áttérni az egészséges életmódra - mondta dr. Marton István professzor. A csontritkulás civilizációs betegség, a hosszabb életkorral jár együtt. Régen nem volt ilyen elterjedt, hiszen, amikor ötven év volt az átlagéletkor, ki sem alakulhatott. Ha valaki hatvan-, hetvenévesen kezd “új életet”, akkor tíz év múlva sokkal jobb egészségnek fog örvendeni, s ennek ma kell megteremteni az alapjait. Ehhez fűzött csattanós mondatokat Monspart Sarolta, az egészséges életmód és a sport fáradhatatlan szószólója: felejtsük már el a sokszorosan fölösleges kalóriákkal túlzsúfolt vasárnapi ebédeket, etessük a családot egészségesebben, és mozogjunk, mozogjunk mindennap (és persze ne hagyjuk tespedni a családot se). Nem lehet kifogás sem az életkor, sem a testalkat, sem a lehetőségek hiánya, sem az itt fáj-ott fáj. A rendezvény végén meg is mozgatta a résztvevőket egy kis villámgimnasztikával.

A tatabányai és a fejér megyei oszteoporózis klubok tagjai délután meggyőző példát szolgáltattak tornabemutatójukkal. Az országban sok helyütt működő klubokhoz hasonlóan rendszeres foglalkozásokat tartanak, s nem ritka, hogy sporttal soha kapcsolatban nem lévő hatvan-hetvenévesek járnak tornázni, miután fény derült csontritkulásukra. És évek óta kitartóan és nagy élvezettel tornáznak, táncolnak, kirándulnak, úsznak.

Dr. Korányi András, a Tatabányai Oszteoporózis Centrum vezetője és Dr. Tolvay Irén, a Tatabányai Turul Csontritkulás Egyesület elnöke beszámolt egy fiatalok körében végzett felmérésről és azt követő oktatási programról. A tatabányai és tatai iskolásokat érintő program azzal az egyértelmű végkövetkeztetéssel zárult, hogy az oktatási rendszerbe feltétlenül be kell építeni az egészségnevelést. Kiderült ugyanis, hogy rendkívül gyér ismeretekkel rendelkeznek a gyerekek, s a középiskolás korosztály nem is nagyon fogékony arra, hogy az egészségével foglalkozzon. Az általános iskolások sokkal érdeklődőbbek, tehát minél korábban kell kezdeni az ismeretek átadását, hiszen, ahogy Korányi főorvos úr kifejtette, ma a beteg joggal elvárja, hogy betegségéről az orvos alaposan tájékoztassa. De sokszor a nulláról kell kezdeni a magyarázatot, hiszen az emberi test működésével alapfokon sincsenek tisztában az emberek. Márpedig, talán nem szorul bizonygatásra, az alapismeretek átadására a rendelőben,a korházban nincs idő. Ha valaki alapszinten tudja, hogyan működik az emberi test, azt is megérti, hogy hogyan romolhat el, és azt is, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy ne romoljon el.

Dr. Forgács Sándor, az Osteológiai Kongresszus társelnöke a mintegy 1200 regisztrált résztvevővel zajló kongresszusról elmondta, hogy az egyik legnagyobb magyar orvoskongresszus igazi interdiszciplináris fórum. A csont-anyagcsere betegségekkel foglalkozó különféle szakágak képviselői egymás szakterületeit megismerve tudják hasznosítani a gyógyításban a legújabb ismereteket. A legmodernebb műszerek, képalkotó berendezések és gyógyszerek ma már itthon is a nyugati világgal egyidőben hozzáférhetők. Nagyon fontosnak tartja, hogy a betegek is jelen vannak a kongresszuson, hiszen a nemzetközi trendnek megfelelően nálunk is egyre inkább eluralkodik az a szemlélet, hogy mindenki maga is felelős a saját egészségéért. Tehát az egészségünk megóvása, helyreállítása rajtunk is múlik. A helyesen megválasztott életmód nem kompenzálja a rossz géneket, de csökkentheti a betegség súlyosságát, és pl. a csontritkulás esetében legalább 20-25 százalékban lehet befolyással.

www.osteoporosis.hu Betlen Katalin

2004. október 15.

Csontakadémia: előadások a csontritkulásról

Az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete a csontritkuláshoz kapcsolódó előadássorozatot indított Csontakadémia néven. A rendezvényeken a legnevesebb hazai szakemberek tájékoztatják az érintetteket és az érdeklődőket a betegséggel kapcsolatos tudnivalókról. A részvétel ingyenes.

Forrás: Origo

1997.

A csontritkulás világnapja

A csontritkulás (orvosi nevén oszteoporózis) nemcsak a leggyakoribb csontanyagcsere-betegség, hanem ? elsősorban a combnyaktörések révén ? számos idő előtti halálesetért is elmarasztalható. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a beteg állapota gondosan megtervezett étrendi, gyógyszeres és életviteli kezeléssel javítható, s a csont tömegének csökkenése számottevően lassítható, sőt meg is előzhető…

Forrás : Élet és Tudomány, 1997. 9. szám