Rólunk a médiában

Budapest, 2012.

A betegszervezet jelentősége a csontritkulás kezelésében

Az OBME múltja, jelene és jövője

Az Oszteoporózisos Betegek Magyarországi Egyesülete az egyik legrégebben működő, több betegklubot összefogó ernyőszervezet hazánkban. A csontritkulás Európában népbetegségnek számít, főleg a  60 év feletti embereket érinti, ami idősebb társadalmunkban tovább emeli a téma jelentőségét. Mint minden krónikus betegség esetében, a betegszervezet itt is az orvosok, szakorvosok legfontosabb partnere.

Forrás: Magyar Orvos  2012/5

Budapest, 2011. október 16.

Osteoporosis Világnap 2011

Szeressük a csontjainkat!

Folyamatosan nő a csontritkulásban szenvedők száma, csak hazánkban mintegy 800.000 ember érintett. Az 50 év feletti korosztályban háromból egy nő és négyből egy férfi szenved csonttörést gyenge csontozata miatt. Ebben az évben a világnap három, a betegség megelőzésének szempontjából kulcsfontosságú lépés köré épült: a kalcium, a D-vitamin és a mozgás.

Forrás: Medicalonline

.

Budapest, 2009.október 29.

Csontritkulás, a ?néma járvány?

A Jam light vendége dr. Bors Katalin, főigazgató, Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő és Zalatnai Klára, elnök, Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete.

.

2009. október 20.

Fontos jelzést kaptunk

Elnyerte a Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány (IOF) és az Amgen gyógyszergyártó cég közös díját az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete. Az elismerést a betegszervezetek Pekingben tartott nemzetközi találkozóján vehettük át

Forrás : metropol.hu

Betegegyesület nemzetközi kitüntetése

Az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete (OBME), a betegszervezetek Pekingben tartott nemzetközi találkozóján (2009. szeptember 22.-25.) elnyerte a Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány (IOF) és az Amgen gyógyszergyártó cég közös díját. Az elismerő oklevél és a kitüntetéssel járó 10 ezer dollár az OBME azon pályamunkájának szólt, amely a betegtájékoztatásnak egy újszerű - játékosan tanító, felvilágosító - formáját kívánja megvalósítani, mondta el az MTI-nek Zalatnai Klára, az OBME elnöke.

A világon 200 millióra tehető a csontritkulásban szenvedők száma. A 60-70 évesek korcsoportjának mintegy harmada érintett (főként a nők), míg a 80 felettiek kétharmadát sújtja ez a ?néma járvány?. A kór veszélye abban is rejlik, hogy sokáig nem jár tünetekkel. Előrehaladottabb állapotban viszont már egy rossz mozdulatnak, jelentéktelennek látszó esésnek is az lehet a következménye, hogy eltörik a csont ? elsősorban is a csigolya, a csukló, illetve a csípő tájékán.

Hazánkban a népesség csaknem tíz százalékát érinti a csontritkulás (a mintegy 900 ezer ember kétharmada nő, egyharmada férfi). Számlájára évenként csaknem százezer törés írható, aminek sürgősségi ellátása megközelíti a 16 milliárd forintos költséget. Csaknem ehhez foghatóan nagy összeget emészt fel a törést követő első évben a betegeknek nyújtott ellátás. A legsúlyosabbak a csípőtáji törések (évi 14 ezer), ugyanis ilyenkor - az esetek húsz százalékában - egy éven belül halált okozó szövődmény alakul ki. A túlélők közül pedig csak minden ötödik beteg nyeri vissza önellátó képességét. Minderre tekintettel különös jelentőségű lehet az a felvilágosító program, amelynek megvalósításához most a betegszervezetek világtalálkozóján, Pekingben, jelentős támogatást kapott a hazai betegegyesület.

(fabet)

2007. május 16.

Magyarországi és erdélyi oszteoporózisos betegek találkozója Marosvásrhelyen

Az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete (OBME) és a Romániai Oszteoporózis Prevenciós Társaság (ASPOR) 2007. május 29-én tartja első tanácskozását Marosvásárhelyen, a civil szervezetek együttműködését elősegítő tapasztalatcsere keretében.

Célunk : Megismertetni egymással az azonos célkitűzésű, de más régiókban, sőt más országokban működő civil szervezetek munkamódszereit, adaptálni azokat a helyi lehetőségekhez. Törekedni az eredményesség javítására, mindkét civil szervezet hasznára. Nem mi találtuk ki a ?több szem többet lát? közmondást.

Forrás:  Erdélyi Napló