Kőcsont Klub

Cím: 1104 Budapest  Szentimrei ut 21.

Klubvezető: Selmeczi Kovács Irén
e-mail: skiren36@gmail.com
Tel:
+36 (1)  261 2671

Mobil: +36 (70) 319 8222

Orvos tanácsadó:
dr.  László Márta
e-mail: drlaszlomarta@freemail.hu

2006. szeptember 7.-én kőbányai lakosok kezdeményezésére az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete (OBME) és a Kőbányai Szabadidő és Ifjúsági Központ (KÖSZI) segítségével megalakult a Kőbányai Csontritkulásos és Mozgásszervi Betegek Klubja, rövid nevén (KŐCSONT).

Célkitűzésünk, hogy emeljük a kőbányai csontritkulásban szenvedő idős lakosok egészségi kultúráját, egymás iránti toleranciáját és helyet, formát biztosítunk a közösségi élethez. Felvilágosító munkát végezzünk a mozgásszervi betegségek megelőzésének érdekében mind az idősek, mind az ifjúság között. Lehetőséget biztosítsunk az aktív, mozgásban gazdag időskori élethez.

Rendszeres klubéletünk keretében minden hónap második csütörtökjén 15-17 óra között ismeretterjesztő előadásra kerül sor, orvosok, gyógytornászok, étkezési szakemberek közreműködésével.
Az előadások a csontritkulással, a reumatikus betegségekkel, azok megelőzésének lehetőségeivel, az egészség megőrzésével kapcsolatosak.
Lehetőséget adnak arra, hogy a klubtagok feltegyenek olyan kérdéseket az előadónak, amelyre az orvosi ellátás során nem került sor.
Célunk, hogy az idős betegek jól ismerjék betegségüket, és azokat a lehetőségeket, amelyek gyógyulásukat elősegítik, és betegségük romlását gátolják.

A betegség megelőzését leghatékonyabban gyermekkorban lehet elkezdeni, ezért minden évben más-más kőbányai iskolával közös programot szervezünk, a gyermekek egészséges életre nevelésének érdekében, ezért az ifjúságot bevonjuk az ismeretterjesztésbe. Ennek érdekében klubnapunkra gyermekeket hívunk meg. Ezzel a programmal azt is szeretnénk elérni, hogy a két korosztály között nagyobb megértés, egymás iránti türelem, elfogadás alakuljon ki.
A program címe: ?Amit Jancsi megtanul, János nem felejti?
Évente egy vagy két általános iskola tanulóinak betanítunk egy általunk írt színdarabot, ami a ?Csontépítés gyermekkortól nagymamákig? címet viseli. Az előadásra több iskola tanulóit is meghívjuk. A színdarab előadása után orvosi előadást hallgatnak meg, ?Aki a jó csontokért tesz, más betegséget is megelőz?, címmel és a végén kérdéseket tehetnek fel.
Megkérjük őket, hogy egy csontritkulás felmérő lapot adjanak át a nagymamájuknak.
Ezzel kettős célunk van, egyrészt a gyerekek aktív részvételét igénybe venni az ügy érdekében, másrészt az empátiájukat megszerezni az idősek iránt.
Felnőttek és gyerekek közösen tornáznak, majd végül a gyerekek mézzel és szezámkrémmel ízesített kefirt kapnak, és aki megeszi, kap egy, a klub által készített babát.

A mozgás elengedhetetlen feltétele a csontépítésnek, a reumatikus betegségekben az ízületek karbantartásának, ezért rendszeres mozgásra neveljük tagjainkat. Ennek érdekében a találkozásaikon gyógytornára tanítjuk őket.
Havonta kirándulást szervezünk a budai hegyekbe, vagy távolabbi helyekre.
Ezeken a kirándulásokon kulturális ismeretterjesztő programokat is beiktatunk.

Nagy hangsúlyt fektetünk az esés megelőzésére, mivel ez idézi elő a töréseket. Az elesések legtöbb esetben a magas vérnyomás, a keringési problémák miatt fellépő szédülés következtében jön létre.

2009.július 21

Az Egri Csontritkulás Klubnál tett látogatás. Közösen megnéztük az Eger Bikavér Fesztivált